Khamis, 21 April 2011

Sambutan Hari Koperasi Sekolah

Sambutan Hari Koperasi Sekolah (HKS) telah mula diperkenalkan sejak tahun 1995 dengan aktiviti pertandingan seperti kuiz koperasi, pidato, penulisan esei dan berpantun di peringkat zon, negeri dan kebangsaan. Pada tahun 2006, HKS telah diubah format penganjuran apabila sambutan HKS dianjurkan sendiri oleh koperasi sekolah dengan pelbagai aktiviti berdasarkan garis panduan yang disediakan oleh pihak ANGKASA. Sambutan HKS di peringkat sekolah ini diadakan bertujuan untuk memberitahu kepada warga sekolah dan masyarakat setempat akan kewujudan koperasi sekolah dan peranan yang dimainkan untuk mendidik para pelajar supaya mempunyai jatidiri yang murni selaras dengan prinsip, nilai dan amalan koperasi.

Koperasi sekolah telah diiktiraf sebagai salah satu kegiatan ko-kurikulum yang terpenting disekolah. Sehingga Disember 2010, sebanyak 2115 buah koperasi sekolah telah ditubuhkan dan 1,885 daripadanya telah menjadi ahli ANGKASA. Pada tahun 2010, sambutan HKS mendapat perhatian utama apabila sambutan HKS Peringkat Kebangsaan telah dirasmikan oleh Y.A.B Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran di SMK Bera Bandar 32, Pahang pada 9 Ogos 2010.

Pada tahun itu juga, sambutan HKS peringkat sekolah telah berjaya dilaksanakan oleh 1,573 koperasi sekolah berbanding hanya 1,430 pada tahun 2009. Hasil daripada laporan bertulis yang diterima daripada koperasi sekolah, sambutan HKS telah mendapat sambutan baik daripada warga sekolah dan masyarakat setempat. Ini bermakna, sambutan HKS telah berjaya menonjolkan koperasi sekolah sebagai satu entiti penting di sekolah dalam usaha menyemai nilai-nilai koperasi di kalangan anggota.

Selain daripada itu sambutan HKS merupakan usaha yang diadakan bagi memperkasakan pelajar (anggota koperasi) terhadap koperasi sekolah. Ia juga sebagai satu kegiatan untuk memupuk budaya kerjasama dan keusahawanan disamping meningkatkan daya usaha dan kreativiti pelajar.

Tiada ulasan:

AHLI LEMBAGA KOPERASI (GURU)

LEMBAGA PENGARAH

LEMBAGA PENGARAH
ini 2007 punya ler... 2008 coming soon

LEMBAGA PENGARAH

LEMBAGA PENGARAH
ALK TAHUN 2008

LEMBAGA PENGARAH

LEMBAGA PENGARAH
ALK TAHUN 2008

AHLI LEMBAGA PENGARAH KOPERASI SMTLC IPOH BERHAD 2011

PENGERUSI : TUAN HAJI MOKHTAR BIN ZAKARIA
NAIB PENGERUSI : EN AHMAD DARIMI BIN HUSSAIN
SETIAUSAHA : EN ROSIDI FAHLID MOHD ISA
BENDAHARI : EN BUKHARI BIN TAIB

PENGURUS JUALAN : EN NORANUAR BIN ARIFFIN

ALP GURU
CIK IZURINA BINTI MOHD SHARIFF
NELSON TALEP
MAWADDAH MUSTAFA

ALP PELAJAR
7 ORANG PELAJAR TINGKATAN 5

AJK AUDIT DALAMAN
CIK NORITA BT OTHMAN (GURU)
2 ORANG PELAJAR

JURUAUDIT LUAR

hISHAM & cO
No 49, Tingkat 2,
Jln Todak 4, Pusat Bandar Seberang Jaya,
13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang

BANK

CIMB BANK
Lot 73207 Jln Canning Estate,
Taman Ipoh, Perak

TAHUN KEWANGAN

1 JANUARI HINGGA 31 DISEMBER

AKAN DATANG

MESYUARAT AGUNG KOPERASI SESSI 2008 AKAN DIJALANKAN DALAM WAKTU TERDEKAT INI.